Installation av Panasonic luft-luftvärmepump

När du införskaffar din Panasonic HZ9 eller Panasonic HZ12 luft-luftvärmepump bör du även se till att den installeras av en certifierad kyltekniker.

Certifierad kyltekniker för värmepumpsinstallation

Installation av Panasonic HZ09/12

Det finns många skäl till varför du bör, och måste, anlita en certifierad kyltekniker vid installation av din luftvärmepump från Panasonic. Den nya F-gasförordningen säger bland annat man som företag inte får sälja en värmepump om det inte kan bevisas att installationen ska utföras av en fackman.

Detta innebär att det är smidigast att köpa installation av samma företag som du köper din Panasonic luft-luftvärmepump.

Tänk på detta inför installation

  • Var ska luft-luftvärmepumpen placeras?
  • Att du har tillgång till ett ledat och jordat uttag
  • Ordning och reda
  • Har du möjlighet att utnyttja ROT-avdraget?

Inför din installation finns det ett par punkter du bör ta ställning till och förbereda. Såsom var pumpen ska placeras och om du har möjlighet att utnyttja ROT-avdraget.

Utöver detta behöver utedelen på din Panasonic luft-luftvärmepump ha tillgång till ett jordat uttag - gärna i anslutning till pumpen. Då en certifierad kyltekniker inte är elektriker är detta viktigt att se till innan, och kanske anlita en elektriker som drar elen innan värmepumpen ska installeras.

Dessutom bör du även se till att det är städat och rent där värmepumpens delar ska placeras.

Installation av din Panasonic luft-luftvärmepump

Vid installation av din luft-luftvärmepump från Panasonic börjar du och installatören med att gå igenom placeringen av pumpen. När ni är överens fortsätter ni med dina frågor - om du har några. Därefter monteras innedelen på din vägg inomhus och utedelen placeras oftast på konsoler med vibrationsdämpare.

För att koppla ihop innedel med utedel borras ett hål genom väggen så att rör och ledningar kan sammankoppla delarna. När detta är färdigt vakuumsuger installatören din luft-luftvärmepump från Panasonic köldmediet släpps på, ni går igenom pumpens funktioner och sedan är det klart.

Vad ingår i en värmepumpsinstallation?

En standard-installation av en luft-luftvärmepump från Panasonic, eller vilket annat märke som helst, ska innehålla några viktiga saker. Bland annat ska cirka 4 meter rör, täckkanaler, väggkonsoler och vibrationsdämpare gärna ingå. Samt självklart arbete och de nödvändiga verktygen. Ibland ingår även installatörens restid i priset.